Dobrodošli na spletni strani društva podeželskih žena Dolenjske Toplice

O društvu
DPŽ Dolenjske Toplice

Društvo podeželskih žena Dolenjske Toplice je bilo ustanovljeno leta 2004, ko smo se na občnem zboru društva odločile in odcepile od Društva Kmečkih žena Novo mesto. Prva predsednica samostojnega društva je bila ga. Angelca Matkovič. Društvo trenutno šteje 108 članov.


Namen društva je predvsem medsebojno druženje, povezovanje, izobraževanje, ohranjanje kulturne dediščine in prenašanje znanja na mlajše generacije. Ob prijetnih druženjih skrbimo za izmenjavo naših izkušenj ter pridobivanje novih znanj na področju kulinarike in tradicionalnih obrti. V društvu pripravljamo razne tečaje, razstave, strokovne ekskurzije in pogostitve v občini Dolenjske Toplice in izven nje. Članice in člani se pridno udeležujemo prireditev v občini in se odzovemo tudi povabilu v goste.


Velik del našega delovanja zavzema peka peciva ter drugih kulinaričnih dobrot ter priprava pogostitev. Skozi vse leto se pridno udeležujemo tekmovanj v peki pletenic, potic, kruha, jabolčnih zavitkov, šarkljev idr. Na tekmovanjih dosegamo številne uspehe priznanja, na katera smo zelo ponosne. Med drugim smo na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij dobile dve srebrni in dve bronasti priznanji. Na Bučki, kjer je potekalo ocenjevanje šarkljev, so članice požele dve zlati, eno srebrno in eno bronasto priznanje.


V letu 2007 smo v društvu ustanovile dve kulturni sekciji, da bi s tem popestrile naša druženja. Tako je nastala folklorna skupina DPŽ in skupina ljudskih pevk Rožc DPŽ. Obe skupini zelo aktivno nastopata v občini Dolenjske Toplice in v gosteh. Folklorna skupina in ljudske pevke DPŽ nastopajo na revijah oziroma gostovanjih in prireditvah po vseh Sloveniji.


V letu 2015 smo osnovale dramsko sekcijo, ki že nastopa za potrebe društva in občine.


Izdale smo tudi svojo knjigo receptov, ljudske pevke pa svoj CD. Sodelovale smo tudi v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija, kjer smo predstavile svoja znanja v peki tradicionalnih dobrot.


Copyright 2016 DPŽ - Dolenjske Toplice